„Ono mi to nebude chcieť nosiť.“ Už ste túto vetu počuli? Ja áno – a najčastejšie v prípade čiapočiek, ktoré sa viažu pod krkom. Pritom sú veľmi praktickým kúskom do detského šatníka.

Naše zvieratkové ľanové čepčeky nosíme temer každý deň od narodenia. Dcérka prišla na svet v auguste a uff, bolo celkom teplo a ona sa mi (ako inak) začala potiť. V čiapočke. Bez. V perinke. Aj bez nej. Potom sa na deň ochladilo, na druhý oteplilo. Pravidelne som testovala zátylok. Spotená? Nie. Áno? Áno. Zase? Teraz sa na tom smejem, avšak, pretaviť moje vnímanie vonkajšej teploty a jej zmeny do adekvátneho oblečenia pre malú, to bola (a stále je) iná abstraktno-termálna alchýmia.

A tak, hneď po našich pár prvých spoločných dňoch som vytiahla ako prvý čepček našu ľanovú Jahôdku, opatrne som jej ho nasadila, uviazala a začali sme sa s ním priateliť. A, kamarátmi sme dodnes. V deň, keď jahodovú čiapočku alebo ušaté zvieratko dcérke nasadím sa naša rutina mení na krásne rozprávkové spomienky (Zachytené na mobil, sem-tam foťákom a najmä srdcom).

A potenie? Asi budem subjektívna, ale čiapočka sa mi osvedčila ako najspoľahlivejšia. Pocitovo aj skúšaním teploty na zátylku. Dcérkina hlava zostáva(la) suchá, príjemne teplučká a dnes si veľmi ďakujem, že som čiapočky stihla navrhnúť a pridať do ponuky ešte predtým, než k nám priletel bocian. Spomienky na naše prvé mesiace (verím, že v budúcnu aj roky) ma vždy vedia rozveseliť a pohladiť po duši. Ako mamu, aj ako tvorcu.

Ako presvedčiť dieťa, že ju chce nosiť
Jaj, to viazanie pod krkom. Mnoho mám ho vníma ako problém, lebo dieťatko sa možno vzpína a nemá rado, keď ho vytrhnete z jeho pohodlíčka. Plače, protestuje. Treba začať hneď a čiapky na šnúrky (či ľanové alebo bavlnené úpletové) dieťatku viazať a nechávať nielen v exteriéri ale aj vo vnútri, aby si na zvykalo v každom prostredí. Nebojte sa manipulácie. Jemnými úkonmi bábätku čiapočku nasadíte aj uviažete.

Samozrejme, čím je dieťatko staršie, tým je viacej uvedomelejšie a vybudovaný zvyk uviazanej čiapočky začne bojkotovať. K nám to prišlo po roku a pár mesiacoch, ale čiapočku sme aj napriek protestom vonku nechali a hneď ako sme prekročili dvere paneláku alebo domu ju dávame dole. A nasadíme ju vždy tesne pred odchodom. Tak sa nosíme ju všade zmenilo na nosíme ju len von.

Ideálna od pol roka do 3 rokov

Čiapočka je vhodná na nosenie od narodenia po 5 – 6 rokov. Za mňa je ideálna od 3 mesiacov po 3 rôčky. Verím tomu, že aj my postupne ako budeme rásť, budeme mať svoje vlastné názory a budeme prechádzať viac na čelenky či beanie čiapočky a rôzne iné vzory. Zatiaľ sme však stále v pohodlí s našimi zvieratkami.

Bez ohľadu na vek dieťatka, pri výbere čiapky si vždy zmerajte obvod hlavy. (Detičky nerastú podľa vekových tabuliek.) Ak je presne rovnaký ako sa uvádza pri veľkosti čiapky, odporúčam zobrať o číslo väčší výrobok. Dieťatku bude možno trochu voľnejší, ale vďaka pevnému uviazaniu budú uši v bezpečí a čiapku vynosíte o niečo dlhšie.

Ušatá Myška, Zajko aj Líška/Lišiak - Praktický pomocník do času aj nečasu

Čiapočky môžete nosiť v letnom, prechodnom aj zimnom počasí. Z mojej skúsenosti sú skvelé na prechodné obdobie na jar a v jeseni. Výborne však poslúžia aj cez leto, keď sa schladí alebo je aj teplo a fúka silný vietor. Keď svieti ostré slniečko a je pekelne horúco odporúčam siahnuť po klobúčiku alebo aj čepčeku, ale so širokým volánikom.

Ľanové zvieratká detské ušká udržia v teplúčku aj do teplôt okolo 5 stupňov. My ich nosíme aj cez zimu, nakoľko posledné zimy boli pomerne dosť teplé. Pri nižších teplotách okolo 0 ich nosíme v kombinácii s kapucňou bundičky a keď prituhne, vtedy meníme za hrubšie pletené čiapočky. Dobrá alternatíva v tomto počasí môže byť aj čepček z varenej vlny či menčestru s podšívkou z bavlny alebo ľanu či čiapka zo zateplenej teplákoviny či ťažšieho úpletu z dvoch vrstiev.

Kvalita materiálu a spracovanie na prvom mieste

Naše čepčeky sú celoľanové. O ľane sa napísalo už mnoho. Za mňa je to skvelý prírodný, nadčasový a luxusný materiál. Hrejivý aj chladivý. Jemne priedušný a zároveň pohodlne bezpečný. Jedinú malú (ne)výhodu vidím v krčivosti, ktorá však oblečeniu môže naopak dodať nový rozmer rustikálneho dizajnového kúsku. Vraciam sa teda späť. Ľan je skvelý a zamilujete si ho. Na naše rozprávkové čiapky používame mäkčený a kvalitný ľan vyrobený v Európe, ktorý je extra pohodlný na bežné nosenie.

Čepčeky sú dvojvrstvové a ušité na Slovensku s veľkým dôrazom na precíznosť. Majú ľanové šnúrky, ktoré sa ľahko uväzujú. Naše autorské dizajny sú navrhnuté v neutrálnych a príjemných tónoch, nakoľko inšpiráciou ich vzniku je sama príroda a lesné zvieratká, ktoré v nej žijú. Ľahko ich tak skombinujete s rôznymi farbami aj outfitmi vášho dieťatka.

Dizajnová rozprávka na bežný deň

Je pravda, že krásne vyznejú s oblečením vo vintage či peasant štýle, ale vrelo sa kamarátia aj s modernými nadčasovými kúskami či bežným oblečením na každodenné vychádzky. Naše čiapočky Líška, Sivá myška či Zajko sú unisex a môžete ich obliecť dievčatku aj chlapčekovi. Biela myška je svojim farebným prevedením aj bodkami vhodná skôr pre dievčatko.

Navyše, hravý dizajn premení každý vzdorovitý prejav vášho dieťatka na veselú príhodu. A niekedy rozveselí len tak okoloidúceho človeka, ktorý mal možno zlý deň a pri pohľade na vaše malé cupitajúce zvieratko sa mu razom vyčarí úsmev na tvári.

Mamine darujete radosť. Nám, budúcnosť

Chcete potešiť budúcu maminku? Čiapočka môže byť pekným darčekom aj pre ňu aj jej malý poklad. Vďaka jej kvalite a originalite sa môže stať kúskom, ktorý sa v rodine bude dediť a o krásne spomienky sa budete môcť spoločne deliť.

U nás doma okrem ľanových čepčekov radi nosíme úpletové čelenky a zároveň pletené čiapočky, ktoré nám rukami vyrába naša milá Starká. Z mojej skúsenosti vám ich vrelo odporúčam a zároveň vás pozývam do kategórie čiapok na SAShE.sk. Prichádza chladné obdobie a vy si tu môžete nájsť krásny kúsok podľa seba, pre vášho drobca aj seba.

Podporíte tak slovenský dizajn a naše domáce poctivé remeslo.

Ďakujem za pozornosť a okrem fotiek zo zrkadlovky pripájam aj zopár momentiek z našich bežných, ale rozprávkových dní.